Op 1 oktober is het 15 jaar geleden dat ik de eerste stappen op het pad van zelfstandig ondernemerschap zette. Inschrijving bij de KvK was de eerste stap, het vinden en binden van klanten de tweede. Twijfels als: ‘ Welk tarief kan ik vragen? Hoe kom ik aan klanten?’, maar ook hele simpele zaken zoals: ‘Hoe doe ik de BTW-aangifte?’, spookten door mijn hoofd. Gaandeweg leerde ik hoe ik dit soort zaken aan kon pakken en langzaamaan nam mijn zelfvertrouwen toe…

Vaak als ik mensen vertel dat ik secretariaatsdiensten verleen en veel notuleer is de reactie: “Oh, ik heb een hekel aan notuleren.” Dat is nou juist waar Notu-Flex haar bestaansrecht aan ontleent. Notuleren is een vak dat deskundigheid vereist, waarbij de notulist het vermogen moet hebben om de essentie van het besproken onderwerp weer te geven. En ook al was ik onbekend met het onderwerp, toch dook ik er graag in. Vaak genoeg vlogen de afkortingen me om de oren, zodra ik een organisatie binnenstapte. Weet jij bijvoorbeeld wat een VRI is? Ik geef je één hint: als automobilist heb je er dagelijks mee te maken.

Als secretaresse kom ik ook in veel verschillende organisaties. Allemaal hebben ze gemeen dat ze mij inschakelen omdat ze de zaken op kantoor soepel willen laten verlopen. Een secretaresse, office manager, projectondersteuner, of hoe je het tegenwoordig ook noemt, zorgt ervoor dat het management zijn taken ongestoord kan uitvoeren. Ik zorg er graag voor dat alles geolied verloopt. Soepel en voorspoedig.

Het pad van 15 jaar ondernemerschap is niet zonder hobbels verlopen. De kleine stapjes die ik in het begin maakte, bescheiden en bijna in kinderschoenen, hebben plaatsgemaakt voor ferme stappen, op hoge hakken. Mijn agenda vulde zich met opdrachten, dat gaf mij vertrouwen.
Er zijn drukke jaren geweest waarin ik hard werkte om alle opdrachtgevers tevreden te stellen. In al die jaren heb ik ook grenzen leren stellen. Dat is nodig, omdat ik naast zakenvrouw ook echtgenoot en moeder van drie prachtige kinderen ben. Toch ben ik altijd blij geweest met de keuze voor zelfstandig ondernemerschap. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en ik ben trots op wat ik heb bereikt. Hallo hoge hak, welkom ferme stap!

Onderdeel van zelfstandig ondernemen is netwerken. Samenwerking zoeken met collega’s, zodat je elkaar in drukke tijden kunt ondersteunen. Het is fijn om ervaringen te delen. Een netwerk is ook belangrijk om nieuwe opdrachten te verkrijgen. Netwerken is voor mij verbindingen leggen met andere prachtige zakenvrouwen die er altijd zijn om me aan te moedigen.

Bij deze wil ik alle opdrachtgevers, collega’s uit de branche en (vrouwelijke) collega-ondernemers binnen mijn netwerk bedanken voor het vertrouwen en voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren. Mede dankzij jullie bestaat Notu-Flex al 15 jaar!

De kinderschoenen heb ik nog steeds aan als ik de eerste stappen zet op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. De hardloopschoenen trek ik aan als er veel werk is. Tenslotte ben ik ook een p(k)rachtige vrouw die heeft leren lopen op hoge hakken, omdat ze trots is op haar prachtige bedrijf!

Oh ja… nog benieuwd wat een VRI is? Dat is een verkeersregelinstallatie, in de volksmond ook wel verkeerslicht genoemd. Ik zie het graag op groen springen voor jouw organisatie. Daar wil ik wel voor zorgen.
En jij? Jij ook?

Auteur: Esther Demarteau

2 Reacties

 1. Léon van Zijl

  Leuke blog Esther… zo ken ik je wel ;-))
  Natuurlijk gefeliciteerd met 15 jaar professioneel notulist zijn en leuk dat bezoekers op deze manier nog iets meer een indruk krijgen van wie en hoe Esther als persoon is. En wat je zelf ook al schrijft: met een kwinkslag krijg je veel dingen voor elkaar. Daar slaat zeker jouw laatste opmerking op: ”Ik zie graag het licht op groen springen…” Ik wens je van harte toe dat je nog veel groen-tonende VRI’s op je pad tegenkomt.
  Veel suczeven.

  Léon van Zijl – Moustache tekst & beeld

  Antwoord
  • esther

   Bedankt voor je lieve woorden Léon!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This